Η Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών (ΣΑΤΜ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε η έκδοση του Τιμητικού Τόμουστη μνήμη της συναδέλφου Ευαγγελίας Λάμπρου, Καθηγήτριας της ΣΑΤΜ του ΕΜΠ, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίασή της την 19η Σεπτεμβρίου 2019.

Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται εργασίες από θεματικές περιοχές όπως μεταξύ άλλων Γεωδαισία, Δορυφορική Γεωδαισία, Παρακολούθηση παραμορφώσεων, Αστρονομικοί Προσανατολισμοί, Φωτογραμμετρία, Τηλεπισκόπηση, Χαρτογραφία, θέματα συγγενούς επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συναδέλφους (εντός και εκτός ΕΜΠ) για την υποβολή των εργασιών τους και τη συμμετοχή τους.

Ο Τιμητικός Τόμος διατίθεται σε αναλογική μορφή από τις Εκδόσεις Ζήτη, με ISBN 978-618-82392-3-7, και βρίσκεται αναρτημένος στην περιοχή https://drive.google.com/drive/folders/14NQA6w4UK8eT36Nd39KJ_N2Mo3UfnEGA?usp=sharing

Οι αναγνώστες, θα πρέπει να κατεβάσουν τα δύο αρχεία στον υπολογιστή τους και χρησιμοποιώντας μόνο το αρχείο  metriseon-diadromes.pdf, να διαβάσουν τα κείμενα – εργασίες που περιλαμβάνονται στον τόμο.

 Για ένα πουκάμισο αδειανό...

Αναμφισβήτητα οι δασικοί χάρτες είναι ένα έργο που έπρεπε να είχε γίνει.

Είναι από τα «αυτονόητα» ενός σύγχρονου κράτους. Ένα έργο που προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά παρ’όλα’αυτά δεν έχει τελειώσει ακόμα και έχει αρκετό μέλλον… Είναι ένα παράδειγμα όπου το Σύνταγμα εφαρμόζεται για τις απαγορεύσεις, αλλά όχι για την δεσμεύσεις που έχει.

Σίγουρα οι εμμονές συγκεκριμένων ομάδων πίεσης, η γραφειοκρατία και η πολιτική ατολμία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο.

Σε αυτή τη μάχη του αυτονόητου για τους δασικούς χάρτες είναι έντονος ο κίνδυνος, ακόμα και αν καταρτιστούν, να είναι ένα πουκάμισο αδειανό.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις συνεχείς αυστηρές ερμηνείες της νομοθεσίας που συγκρούονται με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Τι είναι δάσος για την κοινή γνώμη, είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ισχύει σύμφωνα με την νομοθεσία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προβλήματος που δημιουργείται είναι το μπλακ άουτ στις μεταβιβάσεις και την αξιοποίηση, σχεδόν του συνόλου των ακινήτων που βρίσκονται εκτός σχεδίου ακόμα και αν δεν υπαχθούν στην δασική νομοθεσία.

Όμως, εκτός από την περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση, υπάρχει και κοινωνική διάσταση, η οποία έχει προβληθεί ελάχιστα, αλλά είναι εξίσου έντονη στην δημιουργία του κοινού περί δικαίου αίσθημα.

Θα αναφερθώ σε δύο καταστάσεις που θα ανακύψουν μετά την κύρωση των δασικών χαρτών με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

1. Είναι γνωστή η εγκατάλειψη αρκετών περιοχών στην ύπαιθρο. Αποτέλεσμα της είναι και οι δασωμένοι αγροί, για τους οποίος πλέον το κράτος αξιώνει να έχει κάποια επιπλέον δικαιώματα.

Σκεφτείτε να βρεθεί ένας νέος άνθρωπος που να θέλει να εγκατασταθεί και να δημιουργήσει στις περιοχές αυτές. Τα προβλήματα θα είναι τέτοια που ή θα εγκαταλείψει την προσπάθεια ή θα παρανομήσει.

Γιατί;

Γιατί δεν θα μπορεί να πάρει επιδότηση, αλλά ούτε να καλλιεργήσει τις εκτάσεις αυτές.

 

2. Μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, μεγάλες εκτάσεις αγρών, θα χαρακτηριστούν εκχερσωμένες. Το αποτέλεσμα θα είναι χιλιάδες συμπολίτες μας, θα χαρακτηριστούν από κάποιους καταπατητές δημόσιας έκστασης, ακόμα και αν την καλλιεργούν 70 χρόνια. Μόνο αν έχει τίτλους ιδιοκτησίας αρκετών δεκαετιών πριν θα μπορέσει να βγάλει άκρη.

Αλήθεια όμως, σε τι ποσοστό στην ύπαιθρο μεταβίβαζαν αγροτεμάχια με συμβόλαια την δεκαετία του 40;

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσακυράκη «Το κοινό περί δίκαιο αίσθημα είναι μια επίκληση της αντίληψης της κοινής γνώμης για τον τρόπο χειρισμού ενός κοινωνικού ζητήματος που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση».

Τι μένει; Η νομοθετική ρύθμιση.

 Με θλίψη αποχαιρετούμε το συνάδελφο και καθηγητή Γιώργο Φώτη που απροσδόκητα έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του.

Το νέο μας συγκλόνισε και η μόνη σκέψη που περνάει από το μυαλό μας είναι η ενέργεια, η αισιοδοξία και το ήθος του που ήταν "παρόντα" σε κάθε συζήτηση μαζί του. Ήταν πάντα εκεί όπου του το ζητούσαν οι φοιτητές του, οι συνάδελφοι του και ο σύλλογος μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, θα ήθελε να εκφράσει τα θερμά συλληπητήρια στην οικογένεια του και σε όλους τους φίλους και συνεργάτες του.

 

ΣΑΤΜ ΕΜΠ - Συλλυπητήρια Ανακοίνωση

 

Η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συγκλονισμένη εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για τον πρόωρο και αδόκητο θάνατο του μέλους της

Καθηγητή  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΩΤΗ

του οποίου η πολυετής προσφορά στη Σχολή, και ειδικότερα στον Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού του οποίου ήταν Διευθυντής, σφραγίσθηκε από το δημοκρατικό του χαρακτήρα, το εξαίρετο ήθος του, την  άρτια επιστημονική του κατάρτιση, την ευρύτητα της σκέψης του, τα φιλόδοξα σχέδια του για το μέλλον και την προοπτική της Σχολής, την αστείρευτη δραστηριότητα του, και την συνεργατικότητά του τόσο με τους συναδέλφους όσο και με τους φοιτητές, αποτελώντας υπόδειγμα σύγχρονου πανεπιστημιακού δασκάλου.

Ο Γιώργος Φώτης υπήρξε χαρισματικός και πρόσχαρος άνθρωπος, αγαπημένος των φοιτητών και φύσει αισιόδοξος. Ο απρόσμενος και άδικος θάνατός του αποτελεί τεράστια απώλεια για τη Σχολή.

Η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στα μέλη της οικογενείας του εκλιπόντος και παρακαλεί όπως δεχθούν τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας.

Ο ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ Σ.Α.Τ.Μ.

Χαράλαμπος ΙωαννίδηςΜε μεγάλη λύπη αποχαιρετάμε ένα αγαπημένο μέλος του συλλόγου μας, την Διονυσία Πέταλα Αγρονόμο και Τοπογράφο Μηχανικό.
Γεννήθηκε πριν 47 και είχε έναν χαρακτήρα έντιμο, ηθικό, γεμάτο από προσφορά, φιλοξενία, αλτροϋισμό, καλοσύνη και ντοπροσύνη.
Είχε την ευτυχία να δημιουργήσει μία καλή και άξια οι­κογένεια με ενα εξαιρετικό σύζυγο και δύο παιδιά που θα συνεχίσουν να τιμούν το όνομά της.
Άτομο κοινωνικό με κρυστάλλινη άποψη σε πολλά κοινωνικά θέματα, με το ύφος της πάντο­τε χαρούμενο, χωρίς να οργίζεται και ούτε να κακοκολογεί. Δέν έκανε ποτέ άδικες και αυστηρές κρίσεις. Τα λόγια της ήταν μετρημένα και το βλέμμα της ήρεμο που σε γέμιζε με σιγουριά και με γαλήνη.
Εφυγε νωρίς και άφησε στην οικογένειά της αλλά και σε όλους τους γνωστούς και φίλους, ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Χάθηκε αναπάντεχα όμως δέν θα ξεχασθεί. Δέν θα την ξεχάσου­με γιατί το φως και η καλοσύνη που σκόρπισε με το πέρασμά της από τον προσωρινό αυτόν κόσμο, δεν θα σβήσει με τον θάνατό της.

Το Διοικητικό Συμβούλιου του ΠΣΔΑΤΜ θα ήθελε να εκφράσει τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της και τους φίλους της.

Στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας της συναδέλφισσας Αλεξιάδου Σοφίας, με τίτλο “Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα. Η περίπτωση του Φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο”
διενεργεί έρευνα για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας.

Η έρευνα απευθύνεται στους επαγγελματικούς κλάδους που εξυπηρετούνται από τα εν λόγω γραφεία σε όλη την επικράτεια και εμπλέκονται στη λειτουργία του Κτηματολογίου, δηλαδή στους δικηγόρους, τους μηχανικούς και τους συμβολαιογράφους.

Η αξιοπιστία των υπηρεσιών που προσφέρονται, η ασφάλεια που αισθάνονται οι πελάτες του Κτηματολογίου αλλά και η ενσυναίσθηση που δείχνει το προσωπικό είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που θα μελετηθούν.  Από την έρευνα αναμένεται να εξαχθούν αξιόλογα συμπεράσματα αναφορικά με την ικανοποίηση των επαγγελματιών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες που δυνητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση αυτών των υπηρεσιών.

Το σχετικό ερωτηματολόγιο μπορείτε να το βρείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί.

https://forms.gle/APokD7tseemGipda9

Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 23 ερωτήσεις και η συμπλήρωσή τους ολοκληρώνεται σε 5 λεπτά. Επίσης, είναι ανώνυμο και εμπιστευτικό αφού δεν θα ζητηθεί να συμπληρώθει κάποιο προσωπικό στοιχείο.

 


Ο λογαριασμός του συλλόγου είναι στην Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR2101720800005080071615938.

Η ετήσια συνδρομή μελών είναι 10 ευρώ ή 5 ευρώ για τους συναδέλφους κάτω της 5ετίας.


 

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο


Προσφορά για προμήθεια ψηφιακών υπογραφών σε ΑΤΜ 


Οδηγίες Ψηφιακής Υπογραφής


 Ηλεκτρονική Υποβολή Διαγραμμάτων

 

 

 Τοποθέτηση Προέδρου ΠΣΔΑΤΜ για το σ.ν. "Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος."

 

  

 


 


 

Go to top