Στην χώρα μας συγκεκριμένα, η οποία έχει έντονη σεισμική δραστηριότητα, η παρατήρηση της γης πρέπει να είναι προτεραιότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη χώρα σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και η έκτη σε όλο τον κόσμο.
Η αντισεισμική προστασία και ο σχεδιασμός για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων είναι σύνθετο ζήτημα και απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία επιστημόνων με εξειδίκευση στην γεωλογία, στην σεισμολογία, στην γεωφυσική και στην αντισεισμική τεχνολογία.
Τελευταία θα αναφέρω την Γεωδαισία και την Τηλεπισκόπηση, γενικότερα την Τοπογραφική επιστήμη, η οποία αποτελεί κρίσιμη πτυχή της διεπιστημονική προσέγγισης, διότι είναι υπεύθυνη για την πληρέστερη περιγραφή της γης και των αλλαγών που συντελούνται.
Τα τεχνολογικά μέσα έχουν εξελιχθεί αρκετά και μας επιτρέπουν πλέον η παρατήρηση της γης να γίνεται με πληρέστερο τρόπο:
- από την γη, με επιτόπιες μεθόδους,
- τον αέρα, μέσω δορυφόρων, αλλά και drones για μικρότερης κλίμακας περιοχές ενδιαφέροντος,
- αλλά και την θάλασσα, με μεθόδους βυθομετρίας.
Επειδή οι παρουσιάσεις που ακολουθούν τις αναμένω και εγώ με πολύ ενδιαφέρον θα κλείσω σε αυτό το σημείο τον χαιρετισμό μου συγχαίροντας τον ΟΑΣΠ για την ενεργή συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή!
Καλή αρχή και καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδα αυτή!