Για το λόγο αυτό νομίζω ότι μπορώ να κατανοήσω και τις δύο οπτικές και είμαι σίγουρος ότι όταν αυτές οι δύο πλευρές, του επιστήμονα, και δη μηχανικού, συναντιέται αρμονικά με την οπτική όσων υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα για κάθε δήμο.
Τι ρόλο βέβαια μπορεί να έχει ένας Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός στην Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη?
Ο ΑΤΜ είναι ο μηχανικός που από τη φύση του έχει το πλεονέκτημα να συνδυάζει στο γνωστικό αντικείμενο του, τη χωρική ανάλυση και τον στρατηγικό σχεδιασμό με τα έργα υποδομής, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τη βιώσιμη κινητικότητα και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Βασική πτυχή του επαγγέλματος μας είναι να μελετούμε τον αστικό και περιφερειακό σχεδιασμό και στη συνέχεια να τον εφαρμόζουμε.
Ένας αρχιτέκτονας μηχανικός μπορεί να αναλάβει μια πολεοδομική μελέτη για ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει την πράξη εφαρμογής της. Αντίστοιχα ένας πολιτικός μηχανικός μπορεί μόνο να αναλάβει την πράξη εφαρμογής, αλλά όχι την πολεοδομική μελέτη.
Ένας Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός μπορεί να αναλάβει και τα δύο. Και μία Πολεοδομική μελέτη, αλλά και την Τοπογραφική μελέτη εφαρμογής της. Να μελετήσει μια πόλη και να εφαρμόσει τις παρεμβάσεις που απαιτούνται.
Προσωπικά είμαι μελετητής και πολεοδομικών, αλλά και τοπογραφικών εφαρμογών.
Για το λόγο αυτό τολμώ να πω ότι ο Τοπογράφος Μηχανικός είναι ο αρμόδιος μηχανικός σε ότι αφορά τον αστικό σχεδιασμό και την βιώσιμη ανάπτυξη.
Είμαι σίγουρος ότι σήμερα θα γίνει μια καλή αρχή για την προώθηση του διαλόγου για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και τις καλές πρακτικές της, μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και των κεντρικών φορέων άσκησης πολιτικής.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία και αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσω τις εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν!