Από όσο θυμάμαι, είναι το τρίτο συνέδριο το οποίο παρακολουθώ, ως μέλος και εγώ της HellasGIs, και μπορώ να πω ότι κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα η διοργάνωση. Το πανελλήνιο συνέδριο της HellasGIs αποτελεί πλέον θεσμό.
Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφορίων μετά από μια δεκαετία αποτελούν ένα «ώριμο» εργαλείο για τον Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό και αυτό το διαπιστώνουμε και από την θεματολογία του συνεδρίου το κτηματολόγιο, το περιβάλλον, τον χωρικό σχεδιασμό, την τηλεπισκόπηση, τον αστικό χώρο και την χωρική ανάλυση. Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές πτυχές του επαγγέλματος του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού.
Με ενδιαφέρον περιμένω να ακούσω για τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με την οδηγία INSPIRE και την ΕΥΓΕΠ, την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Δεδομένων.
Ο ίδιος ο θεσμός της ΕΥΓΕΠ, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα GIS, παρόλο που φαίνεται ότι είναι σε ύπνωση, μετά και από την κατάργηση του ΟΚΧΕ, πρέπει να στηριχτεί με όλες τις δυνάμεις και να εφαρμοστεί στην ολότητά του το συντομότερο δυνατόν.
Πριν μερικά χρόνια είχε τύχη και παρακολουθούσα μια εκδήλωση για τον επανασχεδιασμό της Αθήνας. Υπήρχε μια παρουσίαση από την Αμερική που αφορούσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους. Το αντίστοιχο ΕΣΥ είχε αναθέσει σε κάποιο μελετητή την χαρτογράφηση μιας πολιτείας με στόχο να διερευνήσει σε ποιες περιοχές εμφανίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις, σε σχέση με την υπόλοιπη πολιτεία, υπέρβαρων παιδιών. Ο στόχος του έργου ήταν να προταθούν οι περιοχές όπου θα γίνουν στοχευμένες πολιτικές ώστε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Και όλα τα παραπάνω σε σχεδιασμό 50ετίας ώστε το σύστημα υγείας να προνοήσει να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλειών για ασθένειες που αφορούν το υπερβολικό βάρος.
Μακάρι ο δημόσιος τομέας στην χώρα μας να υιοθετήσει αντίστοιχες πρακτικές, ώστε οι πολιτικές που εφαρμόζονται να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές. Στο πρόγραμμα, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν αντίστοιχες παρουσιάσεις.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο τεχνικός κόσμος της χώρας μας είναι καταρτισμένος και έτοιμος να εφαρμόσει πρακτικές που σε άλλες χώρες είναι αυτονόητες. Δυστυχώς ο κρατικός μηχανισμός και πάλι υστερεί.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, οφείλω να αναφερθώ στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεταξύ της διοίκησης του συλλόγου μας και της διοίκησης της HELLASGIS.
Είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί, ακόμα πιο αποδοτικά.
Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.