Η επίδραση της χαρτογραφικής απεικόνισης στους διεθνείς ανταγωνισμούς

04.03.2020 , 18.30 | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Οι χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίοι προβλήθηκαν πρόσφατα από την τουρκική ηγεσία, έχουν εγείρει σοβαρά ερωτήματα στην ελληνική κοινή γνώμη. Ποιος είναι ο ρόλος των χαρτών; Σε τι αποσκοπεί η προβολή τους; Μπορούν να επηρεάσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη; Εκφράζουν εσωτερικές και εξωτερικές στρατηγικές; Ποιες;

 

Η εκδήλωση επιδιώκει να ενταχθεί η σημερινή χαρτογραφική ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο ευρύτερο θεωρητικό και γεωπολιτικό της πλαίσιο. Το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί από την οπτική της Χαρτογραφίας, της Γεωγραφίας και των Διεθνών Σχέσεων.

Εναρκτήριες ομιλίες:

  • Patrick MAISONNAVE, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
  • Ευάνθης ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΊΟΥ, Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Εισαγωγική ομιλία & συντονισμός της συζήτησης:

  • Γεώργιος-Στυλιανός ΠΡΕΒΕΛΆΚΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne, Πρέσβης της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ομιλητές:

  • Άγγελος ΣΥΡΊΓΟΣ, Βουλευτής Α΄ Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής
  • Ευάγγελος ΛΙΒΙΕΡΆΤΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής Χαρτογραφίας (ΑΠΘ), Hon. F. International Cartographic Association.
  • Michel FOUCHER, Γεωγράφος και διπλωμάτης, κάτοχος της έδρας εφηρμοσμένης γεωπολιτικής στο Κολλέγιο παγκοσμίων μελετών

Ταυτόχρονη διερμηνεία ελληνικά–γαλλικά
(Επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας για δανεισμό ακουστικών)


 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Στερεάς και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ν. Φωκίδας, σας προσκαλεί την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11:30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών, Πλ.Κεχαγιά, στην Άμφισσα, σε ημερίδα με τα εξής θέματα :

-Τοπογραφικά διαγράμματα για μεταβιβάσεις και ψηφιακή υποβολή, Παρουσίαση Διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο ομιλητής: κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών ( Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. )

- Κτηματογράφηση στην Π.Ε. Φωκίδας, ομιλητής: κ. Κων/νος Ζαφείρης, εκπρόσωπος της Αναδόχου κοινοπραξίας.

-Δασικοί χάρτες στην Π.Ε. Φωκίδας, ομιλητής: κ. Δήμος Τσέλλος , Διεύθυνση Δασών.

Μετά την ημερίδα θα πραγματοποιηθεί κοπή βασιλόπιτας για το νέο έτος.


 

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου του 2019, έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας η 11η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΠΣΔΑΤΜ και η εκδήλωση με θέμα «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: η επόμενη μέρα».
Μία μέρα πριν στο παλαιό Δημαρχείο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των τοπικών τμημάτων και συλλόγων ΑΤΜ, κατά την οποία τέθηκαν πολλά προβλήματα των κατά τόπους συναδέλφων αλλά και προτάσεις αντιμετώπισής τους.

Από τη συνάντηση των εκπροσώπων των τοπικών τμημάτων και συλλόγων ΑΤΜ, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στο Παλαιό Δημαρχείο Καλαμάτας

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και από τις 10:00 η ώρα περίπου κατέφθαναν στον χώρο της συνδιάσκεψης συνάδελφοι από την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη, την Ηλεία, τη Λάρισα, τη Λακωνία, την Αργολίδα, την Αχαϊα, την Κρήτη και την Αθήνα.

Στο βήμα ο Πρόεδρος του ΠΣΔΑΤΜ καλωσορίζει τους συναδέλφους και εκκινεί την εκδήλωση με θέμα «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: η επόμενη μέρα»

 

Αθήνα, 13.12.2018

Αρ. πρωτ. 062

  

ΠΡΟΣ      :     - Διοικούσα Επιτροπή Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

- Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων  Τοπογράφων Μηχανικών (Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.)

                         - Γραφείο Διεθνών Σχέσεων Τ.Ε.Ε.

ΘΕΜΑ     : Δραστηριότητες στα πλαίσια Ευρωπαϊκής Ένωσης των Γεωδαιτών - Τοπογράφων Μηχανικών (Comité de Liaison des Géomètres Européens, CLGE)

 

Το διάστημα 26-28 Σεπτεμβρίου 2019 ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ και του ΠΣΔΑΤΜ, αλλά και ως αντιπρόεδρος της CLGE έλαβα μέρος στην 2η Τακτική Γενικής Συνέλευσης της CLGE που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

Στην Γενική Συνέλευση συμμετείχαν πάνω από 25 από τα 39 μέλη της οργάνωσης. Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου διεξήχθη ημερίδα με τίτλο “Professional Ethics, a landmark for geodetic surveyors”. Μετά τους χαιρετισμούς των τοπικών θεσμικών φορέων, ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις με την βασική ομιλία από τον φιλόσοφο Dr. MAek Luyckx – Ghisi (ο οποίος έχει καταγωγή από την Ελλάδα) με τίτλο “Let’s build a new world; how Geodetic Surveyors can contribute”. Στην συνέχεια ακολούθησαν η καθηγήτρια φιλοσοφίας Dr. Karanfil Soyhun με τίτλο “About Ethics and professional Ethics”, παρουσιάστηκε από τον αντιπρόεδρο της CLGE Duncan Moss οι δράσεις της επιτροπής International Ethics Coalition, από τους Bentley Yaffe και Prof.Dr. Dursun Zafer Şeker τι προκλήσεις, πρακτικές και δράσεις που συμβαίνουν στην Τουρκία σχετικά με το θέμα της ημερίδας, ενώ κλείνοντας παρουσιάστηκαν από τον  Dietrich Kollenprat στατιστικά στοιχεία για το τι συμβαίνει στην Αυστρία. Πριν το πέρας της ημερίδας συνεχίστηκε η συζήτηση από το πάνελ των ομιλητών και παρουσιάστηκε το πρότυπο International Land Measurement Standard.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η Γενική Συνέλευση. Αρχικά έγινε ενημέρωση για οργανωτικά θέματα που αφορούν την CLGE, το προγραμματισμό της μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση, πραγματοποιήθηκαν οι εθνικές παρουσιάσεις, συζητήθηκε και αποφασίστηκε η στρατηγική της CLGE τα επόμενα χρόνια και έγινε το workshop με θέμα “Ecological footprint of our profession and associations”

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκαν τα οικονομικά θέματα της CLGE, αλλά και ο νέος τρόπος παρουσίασης των αντίστοιχων εγγράφων, ώστε να διευρυνθεί η διαφάνεια και η έγκαιρη ενημέρωση των μελών. Στην συνέχεια παρουσιάστηκε η νέα ιστοσελίδα και οι δυνατότητες που έχει. Υπενθυμίζω ότι έχει δημιουργηθεί από ελληνική εταιρεία που κέρδισε τον αντίστοιχο διαγωνισμό. Έπειτα αποφασίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής της 2ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του 2020 που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και είναι 18-20 Σεπτεμβρίου 2018.

Στην συνέχεια ενημερωθήκαμε για τις διάφορες μελλοντικές διοργανώσεις, όπου θα συμμετέχουν μέλη της CLGE (INTERGEO, FIG, κλπ), ενώ οι αντίστοιχοι εκπρόσωποι έκαναν τον απολογισμό τους για την συμμετοχή στο ILMS, euREL, IPMS, European Requirements for Cadastral / Property Surveyors, το PCC, την Dynamic Professional knowledge Base, το CEPLIS, αλλά και τα όργανα της ΕΕ. 

 

Με εκτίμηση,

 

Καλογιαννάκης Μιχάλης

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός

Πρόεδρος ΠΣΔΑΤΜ


 

Οι παρουσιάσεις του σεμιναρίου του ΤΕΕ στις 16.10.2019 
Κτηματολόγιο – Τοπογραφικά Διαγράμματα – 2ος κύκλος (επαναληπτικό)


 

 


Ο λογαριασμός του συλλόγου είναι στην Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR2101720800005080071615938.

Η ετήσια συνδρομή μελών είναι 10 ευρώ ή 5 ευρώ για τους συναδέλφους κάτω της 5ετίας.


 

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο


Προσφορά για προμήθεια ψηφιακών υπογραφών σε ΑΤΜ 


Οδηγίες Ψηφιακής Υπογραφής


 Ηλεκτρονική Υποβολή Διαγραμμάτων

 

 

 Τοποθέτηση Προέδρου ΠΣΔΑΤΜ για το σ.ν. "Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος."

 

  

 


 


 

Go to top