Πριν αρκετούς μήνες, στην ίδια εφημερίδα είχα αναφερθεί στην αναμενόμενη παράταση της νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση της δόμησης στα κατά παρέκκλιση άρτια αγροτεμάχια που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Όχι δεν έχω μαντικές ικανότητες. Απλά ήταν ξεκάθαρο ότι το ασφυκτικό πλαίσιο που είχε τεθεί δεν μπορούσε να τηρηθεί και θα οδηγούμασταν, εφόσον δεν δοθεί παράταση, στην ξαφνική εκμηδένιση της αξίας αυτών των ακινήτων.

Και αυτό γιατί;

Αν κάποιος έχει στην ιδιοκτησία του ένα τέτοιο ακίνητο, συνήθως κάτω από 4 στρέμματα και θέλει να εκδώσει οικοδομική άδεια με το ισχύον νομικό καθεστώς, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν μπορεί.

Γιατί;

Γιατί απλά, ακόμα, δεν έχει ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός του οδικού δικτύου που απαιτείται για την έκδοση άδειων δόμησης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή.

Άλλο πρόβλημα είναι η κατάργηση της οριοθέτησης αρκετών οικισμών μετά από απόφαση του ΣτΕ και η καθυστέρηση νέας οριοθέτησης. Και αυτά τα ακίνητα, μέχρι τότε, θεωρούνται εκτός σχεδίου.

Ένα τρίτο πρόβλημα που καθυστερεί την διαδικασία, αν και έχει νομοθετηθεί μια ατελής λύση, είναι η καθυστέρηση εξέτασης των αντιρρήσεων των δασικών χαρτών και η μη υλοποίηση στην πράξη των τελευταίων ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Σε όλα τα παραπάνω, δεν πρέπει να αγνοηθεί και το κόστος που καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες για την έκδοση άδειας δόμησης, μόνο και μόνο, για να προλάβουν την εκμηδένιση της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους.

Όλα τα παραπάνω, οδηγούν σε ένα ψευτοδίλημμα, που η απάντηση φαίνεται αναμενόμενη.

Ή δίνεται νέα παράταση και σιωπηλά γίνεται αποδοχή των παραπάνω λαθών και καθυστερήσεων. Μια παράταση της ανεπάρκειας του σχεδιασμού που έχει γίνει, αλλά και της λειτουργίας των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Ή στο τέλος του χρόνου, η αξία πολλών χιλιάδων ακινήτων εκτός σχεδίου, που είναι κατά παρέκκλιση άρτια, εκμηδενίζεται.

Στην χώρα των παρατάσεων, με μια κυβέρνηση που οραματίζεται ότι λειτουργεί το  «επιτελικό» κράτος, αλλά πάντα φταίει κάποιος άλλος, η απάντηση τείνει στο πρώτο. Σε μια άλλη παράταση, μιας νομοθετικής ρύθμισης, που γράφτηκε στο πόδι, μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Ας ελπίσουμε, ότι την επόμενη φορά θα είναι πιο ορθολογιστές, συγκρατημένοι και ανοικτοί να ακούσουν τους ειδικούς και την κοινωνία.

 


Ο λογαριασμός του συλλόγου είναι στην Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR2101720800005080071615938.

Η ετήσια συνδρομή μελών είναι 10 ευρώ ή 5 ευρώ για τους συναδέλφους κάτω της 5ετίας.


 

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο


Προσφορά για προμήθεια ψηφιακών υπογραφών σε ΑΤΜ 


Οδηγίες Ψηφιακής Υπογραφής


 Ηλεκτρονική Υποβολή Διαγραμμάτων

 

 

 Τοποθέτηση Προέδρου ΠΣΔΑΤΜ για το σ.ν. "Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος."

 

  

 


 


 

Go to top