ΤΑ ΝΕΑ 25/05/2021
Ο χρόνος περνάει χωρίς λόγο…
Ο χρόνος περνάει χωρίς λόγο…
Την τελευταία περίοδο, η κοινωνία αναμένει με μεγάλη προσμονή τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο θέμα των δασικών χαρτών, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Με την σειρά της η κυβέρνηση, αναμένει την απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή που έχει γίνει όσον αφορά την αναμόρφωση κυρωμένων και αναρτημένων δασικών χαρτών, ώστε να εναρμονιστούν με διοικητικές πράξεις που έχει εκδώσει το ελληνικό κράτος.
Το ερώτημα που προκύπτει, πέραν των καθυστερήσεων, είναι αν θα μπορούσαν να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που δεν επηρεάζονται από την αναμενόμενη απόφαση το ΣτΕ. Η απάντηση είναι σίγουρα ναι.
Μέχρι την ώρα που μιλάμε, δεν έχουν εξεταστεί χιλιάδες αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί από το 2017, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση των πολιτών για την πορεία εξέτασης τους. Ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται μόνο με συστατική επιστολή 15 μέρες πριν την εξέταση τους, σε μια εποχή που όλα «κινούνται» ψηφιακά. Για τον λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων παραμένουν με δεμένα χέρια. Σίγουρα κάτι θα μπορούσε να γίνει.
Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει σε συνδυασμό με τη δυσκολία σε όλη την διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων είναι η δυνατότητα διόρθωσης/αναμόρφωσης των κυρωμένων δασικών χαρτών. Δυστυχώς τα προβλήματα είναι μεγάλα και σχεδόν αδύνατες οι αλλαγές. Αντίστοιχα, στο κτηματολόγιο, μετά την σύνταξη του και τις αρχικές εγγραφές υπάρχει διάστημα 8-12 χρόνων για την οριστικοποίηση τους. Το διάστημα αυτό στους δασικούς χάρτες δεν υπάρχει. Επομένως θα μπορούσε όλο αυτό διάστημα να καθοριστεί ταχύτερη διαδικασία μεμονωμένης διόρθωσης κυρωμένων δασικών χαρτών.
Το τρίτο ζήτημα που θα μπορούσε να επιλυθεί, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκτάσεων που υπόκεινται στην δασική νομοθεσία. Μπορεί ο δασικός χάρτης να μην το ορίζει άμεσα, αλλά το επηρεάζει έμμεσα. Δεν μπορεί να έχουν περάσει 200 χρόνια από το 1821 και ακόμα να επηρεάζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην χώρα μας από το οθωμανικό δίκαιο. Χρειάζεται πολιτική τόλμη ώστε να αλλάξει το ισχύον νομικό καθεστώς το οποίο επηρεάζει άμεσα την ολοκλήρωση του κτηματολογίου.
Η πολιτική τόλμη σε συνδυασμό με τεχνοκρατικές λύσεις είναι η συνταγή για να ξεφύγουμε από εμμονές και αγκυλώσεις του παρελθόντος για εμβληματικά έργα που είναι αναγκαία σε ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται το περιβάλλον και τους πολίτες του.
Υ.Γ. Εμβληματικό έργο είναι και το πρόγραμμα αναδασώσεων που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί όμως, συγχρόνως, να μην δοθούν κίνητρα και στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να φυτευτούν σε μεγάλη ή μικρή κλίμακα και άλλα δέντρα με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια που θα συμμορφωθούν με την ασφάλεια και τους περιβαλλοντικούς νόμους. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί πολίτες θα ήθελαν μια ιδιωτική δασική έκταση μέσα στην ιδιοκτησία τους.