Αθήνα, 01.03.16 

                                                                                                                             Αρ. Πρωτ.: 65

 

ΠΡΟΣ:  Κο. Γιώργο Στασινό,

              Πρόεδρο Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

              Νίκης 4 105 63 Αθήνα

              2103291200

 

ΘΕΜΑ: Ανοικτή επιστολή του ΔΣ του ΠΣΔΑΤΜ για την συζήτηση επί των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Ν.4254/2014

 

Αγαπητέ πρόεδρε,

οι τελευταίες εξελίξεις στην επιτροπή του ΤΕΕ, που εξετάζει το περιεχόμενο και τη σύνταξη των ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων, δεν είναι θετικές και δεν προμηνύουν  ευοίωνο αποτέλεσμα. Από την αρχή υπήρχαν αδιευκρίνιστα σημεία, ύπαρξη δύο ΠΔ για κάθε ειδικότητα με σημαντικές διαφορές, συζήτηση εκτός των πλαισίων του γνωστικού αντικειμένου και του περιεχομένου σπουδών κάθε ειδικότητας κ.α.

 

 Ιδιαίτερα όμως στην τελευταία συνεδρίαση της Πέμπτης 11.02.2016 κατατέθηκαν σχέδια ΠΔ τα οποία όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών παρουσιάζουν σοβαρές  για όλες τις ειδικότητες, το οποίο σας αποστέλλουμε. Ιδιαίτερα ότι αφορά τους ΑΤΜ επισημαίνουμε τα εξής πολύ σοβαρά ζητήματα:

Το 2014, 84 χρόνια μετά το 1930, καταργήθηκε με τον Νόμο 4254/2014, το άρθρο 4 του Ν4663/1930 «… Εν τη ασκήσει του επαγγέλματος του διπλωματούχου πολιτικού μηχανικού νοείται συνυπάρχουσα και η εξάσκησις του επαγγέλματος του αρχιτέκτονος και τοπογράφου, …». Και οποιαδήποτε προσπάθεια νεκρανάστασης της διάταξης αυτής, είναι αντιδεοντολογική και καταδικαστέα.

Ζητήσαμε να ακολουθηθούν οι προβλέψεις του νόμου Ν.4254/2014, οι οποίες ορίζουν το αντικείμενο των τριών ειδικοτήτων και τις προϋποθέσεις μερικής πρόσβασης σε αντικείμενο άλλης ειδικότητας στη βάση γενικών και ειδικών γνώσεων και ικανοτήτων.

Σας ενημερώνουμε ότι διαφωνούμε ριζικά και έντονα σε οποιαδήποτε προσπάθεια να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει σήμερα η πρόσβαση άλλων ειδικοτήτων στο αντικείμενο των Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών και ιδιαίτερα στο τοπογραφικό αντικείμενο. Μια πρόσβαση που δεν προκύπτει από κανένα υπαρκτό στοιχείο κατεύθυνσης και ρόλου των αντίστοιχων σχολών, των σπουδών,  των γνώσεων και των μαθημάτων.

Δεν είναι σύμπτωση, ότι αντίστοιχες ενστάσεις και ανησυχίες εξέφρασαν και οι συνάδελφοι Αρχιτέκτονες, για τις προσπάθειες πρόσβασης άλλων ειδικοτήτων στα δικά τους επαγγελματικά δικαιώματα. 

Πιστεύουμε ότι θα πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί ο διάλογος σε μία  βάση συναδελφικότητας, δεοντολογίας και επιστημονικής τεκμηρίωσης των απόψεων όλων των μερών. Αποφεύγοντας διαστρεβλώσεις, ανακρίβειες και αναιτιολόγητες προτάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν, αντί στη συναίνεση και στο βέλτιστο αποτέλεσμα, στην διαφωνία, την αντίθεση και την αποτυχία της όλης προσπάθειας.

Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι θα ήταν ατυχής η διοργάνωση Στρογγυλού Τραπεζιού με θέμα «Τις τελευταίες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον αναφορικά με την εκπαίδευση και την άσκηση του επαγγέλματος των Αρχιτεκτόνων και των Πολιτικών Μηχανικών» στις 5 Απριλίου 2016 χωρίς την συμμετοχή των Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Ιδιαιτέρως όταν πρόεδροι των διεθνών οργανισμών FIG (International Federation of Surveyors) και EGOS (European Group of Surveyors) είναι οι συνάδελφοι κα. Πότσιου και κ. Ζαχαριάς.

Είμαστε αποφασισμένοι και πρόθυμοι να συνεισφέρουμε με πνεύμα συνεργασίας, συναδελφικότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης κάθε άποψης μας, σε κάθε προσπάθεια για ομαλή και θετική συνέχεια. Για το καλό του ΤΕΕ και των διπλωματούχων μηχανικών όλων των ειδικοτήτων.

 

Με εκτίμηση, 

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γεν.  Γραμματέας

Μιχάλης Καλογιαννάκης

 

Παναγιώτης Τουρλάκης

Προσφόρα για προμήθεια ψηφιακών υπογραφών σε ΑΤΜ 


Οδηγίες Ψηφιακής Υπογραφής


Τεύχος τεχνικών προδιαγραφών για την ηλεκτρονική υποβολή 

 

 


 Ηλεκτρονική Υποβολή Διαγραμμάτων

 

 

  

Ο λογαριασμός του συλλόγου είναι στην Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR21 0172 0800 0050 8007 1615 938.

Η ετήσια συνδρομή μελών είναι 10 ευρώ ή 5 ευρώ για τους συναδέλφους κάτω της 5ετίας.Δελτίο Τύπου - 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΑΤΜ


Παρουσιάσεις 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου ΑΤΜ

 Τοποθέτηση Προέδρου ΠΣΔΑΤΜ για το σ.ν. "Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος."

 

 


 

 


 

 


 


 

Go to top