Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” 05.03.2022
Το ξεχασμένο πράσινο “Ελληνικό”
Ποιο είναι; Ποιο άλλο από το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων.
Ήταν το 2010, όταν η τότε Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ανακοίνωνε ότι για την αναβάθμιση της Αττικής, θα κατασκευάζονταν μέχρι το 2014, δύο εμβληματικά έργα, τα μητροπολιτικά πάρκα Ελληνικού και Γουδή-Ιλισίων. Στην πορεία το ένα μετεξελίχθηκε σε ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο και το άλλο χρησιμοποιήθηκε ως το πράσινο αντιστάθμισμα του.
Οι λόγοι δεν ήταν άλλοι από τη γειτνίαση του με κάποιες από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές, η μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, το πλούσιο δασικό απόθεμα που ήδη έχει, αλλά και το ότι αποτελεί ένα φυσικό διάδρομο αερισμού από τον Υμηττό προς το κεντρικό κτιριακό απόθεμα της Αθήνας.
Πέραν της παραπάνω σχέσης τους, είχαν και κατά κάποιο τρόπο παρόμοια προβλήματα.
Και στα δύο υπήρξαν δικαστικές εμπλοκές και η ενασχόληση του ΣτΕ ήταν συχνή, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και τα δύο για πολιτικά παιχνίδια. Όχι βέβαια της ίδιας κλίμακας.
Η κυβέρνηση χελώνα
Αναδημοσίευση από “ΤΑ ΝΕΑ” 10.05.2022
Η εκάστοτε κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να είναι συνεπής και να μην κάνει πισωγυρίσματα. Πόσο μάλλον να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες και να νομοθετεί με βάση επικοινωνιακά κριτήρια. Δυστυχώς στην χώρα μας, όλα τα παραπάνω, συμβαίνουν συχνά.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η μελλοντική κατάργηση δόμησης στα κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια στις εκτός σχεδίου περιοχές, τα οποία έχουν εμβαδόν κάτω από 4 στρέμματα.
Η διάταξη που νομοθετήθηκε ήταν καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους, μιας και ήταν δύσκολα εφαρμόσιμη σε τόσο ασφυκτικό διάστημα, ενώ βοήθησε ώστε να περάσουν κάτω από το ραντάρ της δημόσιας συζήτησης, διάφορες άλλες διατάξεις που ευνοούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Έχουν περάσει ήδη 17 μήνες και μένουν άλλοι 7, ώστε να διαπιστώσουμε αν θα δοθεί παράταση ή θα εφαρμοστεί η εκμηδένιση της αξίας της περιουσίας αρκετών συμπολιτών μας με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και όχι των ίδιων των πολιτών.
Και αυτό γιατί;
- Γιατί δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία χαρακτηρισμού του οδικού δικτύου, η οποία απαιτείται για να εκδοθεί ή όχι η οικοδομική άδεια για αυτά τα αγροτεμάχια.
- Γιατί οι αντιρρήσεις των δασικών χαρτών δεν έχουν εξεταστεί, ακόμα και αν κάποιες έχουν κατατεθεί από το 2017. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες να έχουν εγκλωβιστεί.
- Γιατί η οριοθέτηση των οικισμών δεν έχει ξεκινήσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτησίες σε αυτούς να θεωρούνται εκτός σχεδίου ή οικισμού, και να αδύνατη η έκδοση οικοδομικής άδειας. Η καθυστέρηση οριοθέτησής τους και η ταυτόχρονη εφαρμογή της απαγόρευσης δόμησης σε αγροτεμάχια κάτω από 4 στρέμματα διογκώνει το πρόβλημα.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον αναγγελθέντα σχεδιασμό της κυβέρνησης τα τελευταία 2 χρόνια έχουν προχωρήσει ελάχιστα. Παρ’ όλά αυτά οι πολίτες δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν κάτι και απλά περιμένουν.
Περιμένουν μια κυβέρνηση που τους ανάγκασε να «κινηθούν» γρήγορα, ενώ η ίδια «κινήθηκε» με ρυθμούς χελώνας.
Υ.Γ. Έχω μια ωραία συνήθεια να διαβάζω άρθρα για ένα θέμα τα οποία έχουν δημοσιευθεί πριν από μερικές εβδομάδες ή μήνες. Δοκιμάστε το, έχει ενδιαφέρον.
Αν κάποιος ανατρέξει στην ίδια εφημερίδα σε άρθρα για το ίδιο θέμα, θα δει ότι όλα τα παραπάνω είχαν προβλεφθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένω το φθινόπωρο να κατατεθεί τροπολογία για την παράταση της διάταξης αυτής, ως συνήθως, σε κάποιο άσχετο νομοσχέδιο, και αρκετοί από την αντιπολίτευση να μιλούν με επικοινωνιακούς μόνο όρους για μια ρουσφετολογική τροπολογία, χωρίς να καταδικάζουν γιατί αναγκάζεται η κυβέρνηση να την “φέρει” στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κακήν κακώς.
Το Κτηματολόγιο μέχρι να ολοκληρωθεί έχει περάσει από 40 κύματα.
Στην πορεία του, με σκοπό την ολοκλήρωση του, γίνονται συνεχώς “εκπτώσεις” και υποβαθμίζεται. Συνήθως, το οικονομικό βάρος πέφτει στους πολίτες.
Η πρώτη μεγάλη ήταν η αφαίρεση της καταγραφής των κτιρίων από αυτό. Αλήθεια, αν υπήρχε πόσο θα βοηθούσε τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την τακτοποίηση αυθαιρέτων και γενικά της πολιτικής γης;
Η δεύτερη μεγάλη “έκπτωση” ήταν η σπατάλη χρόνου υλοποίηση του, λόγω της διαμάχης των αναδόχων των διαγωνισμών και την πολιτική ατολμία να δοθεί λύση.
Η τρίτη μεγάλη “έκπτωση” ήταν η κατάργηση από την προηγούμενη κυβέρνηση του μεγαλύτερου διαγωνισμού του Κτηματολογίου, ώστε να δικαιολογήσει τις εμμονές στελεχών της. Το επαναπροκήρυξε με τεράστια μείωση του προϋπολογισμού του, ενώ προσθετικά λειτούργησαν οι μεγάλες εκπτώσεις που έδωσαν οι ανάδοχοι.
Ο λογαριασμός του συλλόγου είναι στην Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR2101720800005080071615938. Η ετήσια συνδρομή μελών είναι 10 ευρώ ή 5 ευρώ για τους συναδέλφους κάτω της 5ετίας. |
Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο
Προσφορά για προμήθεια ψηφιακών υπογραφών σε ΑΤΜ 
Οδηγίες Ψηφιακής Υπογραφής

Ηλεκτρονική Υποβολή Διαγραμμάτων
Τοποθέτηση Προέδρου ΠΣΔΑΤΜ για το σ.ν. "Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος."